Πως ξεκινήσαμε
Η ιστορία μας εμπνευσμένη από τα κεφάλαια του μυθιστορήματος «Τα Ψηλά Βουνά»
του Ζ. Παπαντωνίου.
Κεφ. 4 του μυθιστορήματος
To 2013-14, τα πρώτα χρόνια της κρίσης, την ώρα που οι περισσότεροι φίλοι τους μετανάστευαν στο εξωτερικό, μια ομάδα 5 νέων αποφάσισε να μείνει και να εγκατασταθεί στο Δεμάτι του Ανατολικού Ζαγορίου, σε υψόμετρο 1.020 μέτρων, να ξεχερσώσει τα χωράφια και τις αναβαθμίδες των γιαγιάδων και των παππούδων τους και να τα καλλιεργήσει, να παράξει βιολογικά προϊόντα ορεινής παραγωγής και να ακολουθήσει ένα διαφορετικό, πιο όμορφο και αξιοβίωτο τρόπο ζωής, σαν αυτόν που περιγράφεται στο μυθιστόρημα του Ζαχαρία Παπαντωνίου, «Τα Ψηλά Βουνά», απ’ όπου δανείστηκαν και το όνομα τους.
Κεφ. 10 του μυθιστορήματος
Παρά τις αντίξοες συνθήκες, προσπάθησαν να κρατήσουν ζωντανό το χωριό των 7 μόνιμων κατοίκων. Διέθεταν όσα προϊόντα περισσεύουν από την προσωπική χρήση, μέσω ενός δικτύου ανταλλαγής στην περιοχή, είτε απευθείας χωρίς μεσάζοντες.
Κεφ. 12 του μυθιστορήματος
Η παρουσία τους είχε κάνει το χωριό να λειτουργεί συλλογικά, με γενική συνέλευση των κατοίκων. Υποδέχονταν αλληλέγγυους από όλη την Ευρώπη, ενώ το καλοκαίρι φιλοξενούσαν προσφυγόπουλα από το camp του Κατσικά. Το Αντιδραστήριο τους ακολούθησε στην 23η Πανελλαδική Γιορτή Οικολογικής Γεωργίας και Χειροτεχνίας, στα Ιωάννινα.
Αφιέρωμα της ΕΡΤ3 το 2016. Εκπομπή «Αντιδραστήριο», τίτλος επεισοδίου «Η δύναμη της κοινότητας»
Κεφ. 69 του μυθιστορήματος
Από τότε κύλησε πολύ νερό στο αυλάκι… Απογοητευτήκαμε πολλές φορές και νιώσαμε στο πετσί μας όλες τις δυσκολίες και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει όποιος προσπαθεί να κάνει το βήμα της αποκέντρωσης και της επιστροφής στο χωριό. Καταλάβαμε ότι πέρα από την ορμή του ρομαντισμού χρειάζονται υποδομές και λύσεις σε βασικά ζητήματα, γνωρίσαμε πολλούς ανθρώπους σαν κι εμάς που αντιμετώπισαν τις ίδιες δυσκολίες. Συνειδητοποιήσαμε ότι το ζωντάνεμα των χωριών μας δεν θα γίνει ποτέ πραγματικότητα αν κάθε νέος που προσπαθεί να εγκατασταθεί σε αυτά, πρέπει να εφεύρει από την αρχή τις λύσεις για τα προβλήματα που θα αντιμετωπίσει ή να παλέψει μόνος του γι’ αυτές.
Κεφ. 27 του μυθιστορήματος
Έτσι, αποφασίσαμε ότι η Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση που είχαμε ιδρύσει με σκοπό την παραγωγή, μεταποίηση και πώληση προϊόντων ορεινής παραγωγής, έπρεπε να μετατραπεί σε έναν οργανισμό που θα μπορεί να στηρίζει τους ανθρώπους που ζουν παράγουν και δημιουργούν στα ορεινά χωριά, αλλά και αυτούς που θέλουν να ξεκινήσουν μια νέα ζωή στα ψηλά βουνά.
Κεφ. 20 του μυθιστορήματος
Και μετά από την εμπειρία αυτών των χρόνων είμαστε στο σημείο απ’ όπου με εργαλεία τη Δικτύωση, την Κοινωνική και Αλληλέγγυα Οικονομία και Καινοτομία και εφοδιασμένοι με νέα μοντέλα παραγωγής και με τη χρήση της μεθοδολογίας της Αξιοβίωτης Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης, προσπαθούμε να δημιουργήσουμε τους όρους και τις προϋποθέσεις για μια αξιοβίωτη ζωή στις ακμάζουσες ορεινές κοινότητες του μέλλοντός μας!