fbpx
Αρχική | Κοινωνικά Υποστηριζόμενη Ορεινή Παραγωγή

Κοινωνικά Υποστηριζόμενη Ορεινή Παραγωγή

Στα Ψηλά Βουνά αναπτύσσουμε και προωθούμε ένα λειτουργικό μοντέλο Κοινωνικά Υποστηριζόμενης Ορεινής Παραγωγής στα πρότυπα της Κοινωνικά Υποστηριζόμενης Γεωργίας (ΚΥΓ), έχοντας στο επίκεντρο την παραγωγή ορεινών περιοχών, αλλά και γενικότερα, προϊόντα από φορείς Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας. Πρόκειται για ένα σύστημα που ωφελεί τόσο τους αγρότες όσο και τους καταναλωτές, ενώ συμβάλλει σε ένα πιο βιώσιμο και ανθεκτικό σύστημα παραγωγής και διαχείρισης τροφίμων.

H ΚΥΓ είναι ένα σύστημα (συνήθως) εβδομαδιαίας διανομής καλαθιού στα μέλη μιας τοπικής κοινότητας (καταναλωτές) που βρίσκεται σε κοντινή απόσταση από τον παραγωγό ή την ομάδα παραγωγών. Το καλάθι αυτό περιλαμβάνει εποχιακά, φρέσκα, βιολογικά λαχανικά ή/και ενδεχομένως άλλα προϊόντα γεωργικής εκμετάλλευσης, όπως φρούτα, αυγά, μέλι, γαλακτοκομικά    και κρέας. Η τιμή, η ποσότητα και η ποικιλία του καλαθιού συμφωνείται μεταξύ των δύο πλευρών, ώστε η ανταλλαγή να είναι δίκαιη και αμοιβαία επωφελής.

Επιπλέον, μέσω αυτής της πρακτικής ο κίνδυνος της παραγωγής διαμοιράζεται μεταξύ καταναλωτών και παραγωγού, χωρίς να αναγκάζεται ο τελευταίος να τον επωμιστεί εξ ολοκλήρου.

Σκοπός μας είναι η δημιουργία ενός ομότιμου, πιο δίκαιου διατροφικού συστήματος για όλους, το οποίο:

  • διασφαλίζει καλύτερη και φυσική διατροφή με φρέσκα και εποχιακά προϊόντα.
  • προωθεί την τοπική και βιώσιμη γεωργία συνδέοντας τους καταναλωτές με τους αγρότες της περιοχής. Αυτό μειώνει το αποτύπωμα άνθρακα που συνδέεται με τη μεταφορά τροφίμων σε μεγάλες αποστάσεις και ενθαρρύνει φιλικές προς το περιβάλλον γεωργικές πρακτικές.
  • εξασφαλίζει ένα σταθερό και βιώσιμο εισόδημα σε κατοίκους ορεινών περιοχών, ώστε να έχουν κίνητρο να παραμείνουν και να παράγουν στον τόπο τους, καταπολεμώντας έτσι την ερημοποίηση και τη μείωση του πληθυσμού των χωριών.
  • δίνει κίνητρα σε νέους ανθρώπους να εγκατασταθούν και να αξιοποιήσουν τα διαθέσιμα ορεινής καλλιεργήσιμης γης, προάγοντας τη διατροφική αξία των προϊόντων που παράγονται στις παρθένες γαίες των βουνών μας.
  • παρέχει διαφάνεια στη σχέση παραγωγού-καταναλωτή, ευελιξία διάθεσης και πρόσβαση σε ποικιλία ειδών.
  • καταπολεμά το food waste μέσω της προγραμματισμένης παραγωγής και ζήτησης.  
  • δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας και ενθαρρύνει εθελοντικές πρωτοβουλίες.
  • ανοίγει έναν δίαυλο επικοινωνίας, εντός ενός αμοιβαία υποστηριζόμενου δικτύου, μεταξύ του τοπικού καλλιεργητή και της τοπικής κοινωνίας.

Πρόθεσή μας είναι να μπορούν να καλυφθούν οι ανάγκες ενός νοικοκυριού σε ποικιλία ειδών, αλλά και στις διαθέσιμες ποσότητες, ενώ παράλληλα ο παραγωγός να έχει την πληροφόρηση εκ των προτέρων για το τί να καλλιεργήσει και σε ποιες ποσότητες. Με αυτόν τον τρόπο μειώνουμε το ρίσκο της παραγωγής και δημιουργούμε ένα αμοιβαία υποστηριζόμενο δίκτυο, στο οποίο το κάθε νοικοκυριό θα μπορεί να προμηθεύεται σε μια ιδανική σχέση ποιότητας-τιμής, προϊόντα πολλαπλάσιας αξίας σε γεύση και διατροφικά χαρακτηριστικά σε σχέση με αυτά του ευρύτερου λιανεμπορίου.

Μαζί μπορούμε να οραματιστούμε και να δημιουργήσουμε ένα νέο διατροφικό σύστημα που προωθεί βιώσιμες γεωργικές πρακτικές, ενισχύει τις τοπικές κοινότητες και παρέχει στους καταναλωτές φρέσκα, εποχιακά και τοπικά παραγόμενα τρόφιμα.

Θέλεις να ενταχθείς στο δίκτυο παραγωγών - καταναλωτών;

Προϊόν ορεινής παραγωγής

Η ένδειξη ποιότητας «προϊόν ορεινής παραγωγής» επισημαίνει τις ιδιαιτερότητες ενός προϊόντος, που παράγεται σε ορεινές περιοχές, με δύσκολες φυσικές συνθήκες.

Η αναγνώριση αυτή αποτελεί πλεονέκτημα τόσο για τους γεωργούς όσο και για τους καταναλωτές. Επιτρέπει την καλύτερη διάθεση του προϊόντος στην αγορά από πλευράς των γεωργών, αλλά επίσης εξασφαλίζει ότι ορισμένα χαρακτηριστικά είναι σαφή στον καταναλωτή.

  • Προϊόντα: Γεωργικά προϊόντα και τρόφιμα.
  • Προδιαγραφές: Οι πρώτες ύλες και οι ζωοτροφές προέρχονται από ορεινές περιοχές. Για τα μεταποιημένα προϊόντα, η παραγωγή θα πρέπει να πραγματοποιείται επίσης στις εν λόγω περιοχές.

 

Έκθεση: Επισήμανση των γεωργικών προϊόντων και των τροφίμων ορεινής γεωργίας

Είσοδος μέλους

Μετάβαση στο περιεχόμενο