Αρχική | Εκπαίδευση

Εκπαίδευση

Aνταλλάσσoυμε γνώσεις και εμπειρίες

Προσφέρουμε Προγράμματα Εκπαίδευσης σε Νέα Επιχειρηματικά Μοντέλα, αλλά και Εκπαιδευτικά Προγράμματα τόσο για ενήλικες όσο και για παιδιά.

Rural Incubation

Προγράμματα Εκπαίδευσης σε Νέα Επιχειρηματικά Μοντέλα

Το όραμά μας είναι να προωθήσουμε την ανάπτυξη και επανακατοίκηση των ορεινών περιοχών χρησιμοποιώντας νέα επιχειρηματικά μοντέλα για την ενίσχυση της κοινωνικής καινοτομίας, που απευθύνονται σε ανθρώπους παθιασμένους για την δημιουργία μιας ακμάζουσας, περιβαλλοντικά βιώσιμης ανάπτυξης στα βουνά.

Προγράμματα

Το μοντέλο λειτουργεί σαν αντίβαρο στην ισοπεδωτική λογική του μαζικού τουρισμού και αναδεικνύει την ιστορία, τον πολιτισμό και την πραγματική ζωή του τόπου στον επισκέπτη, ενισχύει την τοπική κοινότητα, ενω συμβάλλει δραστικά στην περιβαλλοντική βιωσιμότητα και την διαφύλαξη της πολιτιστικής κληρονομιάς.

Ακόμη, προσφέρει στην κοινότητα τη δυνατότητα να γνωρίσει, μέσω του εθελοντικού τουρισμού, ανθρώπους από όλες τις γωνιές του πλανήτη ανταλλάσσοντας γνώσεις και εμπειρίες εξασφαλίζοντας βοήθεια και υποστήριξη στις καθημερινές – εποχικές δραστηριότητες (συγκομιδή, διάνοιξη μονοπατιών, διοργάνωση εκδηλώσεων κ.α.)

Σκοπός μας είναι η δημιουργία ενός ομότιμου, πιο δίκαιου διατροφικού συστήματος, το οποίο εστιάζει στον σωστό συνδυασμό οικονομικής και περιβαλλοντικής βιωσιμότητας, δίνει κίνητρα στους αγρότες να υιοθετήσουν αειφόρες καλλιεργητικές πρακτικές, παρέχει διαφάνεια στη σχέση παραγωγού-καταναλωτή, παράγει προϊόντα υψηλής διατροφικής αξίας, καταπολεμά το food waste ενώ δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας και έχει συνολικά σημαντικό κοινωνικό αντίκτυπο στις περιοχές που εφαρμόζεται.

Σε συνεργασία με την Κοιν.Σ.Επ. Electra Energy και την Ενεργειακή Κοινότητα Ηπείρου Κοινέργεια, έχουμε ενημερώσει αρκετές ορεινές κοινότητες (Αετομηλίτσας, Βωβούσας, Τριστένου Ζαγορίου κ.α.) πάνω στα θέματα της ενεργειακής δημοκρατίας και της κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας στον ενεργειακό τομέα. Στόχος μας είναι η εκπαίδευση και υποστήριξη πάνω στη σύσταση και διαχείριση Ενεργειακών Κοινοτήτων μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, με σκοπό την προστασία, ανάδειξη και αξιοποίηση των κοινών φυσικών πόρων της κοινότητας.

Εκπαιδευτικά Προγράμματα

Τα προγράμματά μας είναι σχεδιασμένα τόσο για ενήλικες όσο και για παιδιά και εμβαθύνουν σε σημαντικά θέματα όπως η βιώσιμη και περιβαλλοντικά συνειδητή διαβίωση, οι πρακτικές οικολογικής συνείδησης, η συλλογή τροφής και οι μοναδικές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι ορεινές κοινότητες. Τα εργαστηριά μας παρέχουν μια πρακτική εμπειρία, προωθώντας μια βαθύτερη σύνδεση με το περιβάλλον και τη ζωή στο βουνό.

Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα για παιδιά προσχολικής ηλικίας

Ακόμη, προσφέρει στην κοινότητα τη δυνατότητα να γνωρίσει, μέσω του εθελοντικού τουρισμού, ανθρώπους από όλες τις γωνιές του πλανήτη ανταλλάσσοντας γνώσεις και εμπειρίες εξασφαλίζοντας βοήθεια και υποστήριξη στις καθημερινές – εποχικές δραστηριότητες (συγκομιδή, διάνοιξη μονοπατιών, διοργάνωση εκδηλώσεων κ.α.)

Είσοδος μέλους

Προϊόν ορεινής παραγωγής

Η ένδειξη ποιότητας «προϊόν ορεινής παραγωγής» επισημαίνει τις ιδιαιτερότητες ενός προϊόντος, που παράγεται σε ορεινές περιοχές, με δύσκολες φυσικές συνθήκες.

Η αναγνώριση αυτή αποτελεί πλεονέκτημα τόσο για τους γεωργούς όσο και για τους καταναλωτές. Επιτρέπει την καλύτερη διάθεση του προϊόντος στην αγορά από πλευράς των γεωργών, αλλά επίσης εξασφαλίζει ότι ορισμένα χαρακτηριστικά είναι σαφή στον καταναλωτή.

  • Προϊόντα: Γεωργικά προϊόντα και τρόφιμα.
  • Προδιαγραφές: Οι πρώτες ύλες και οι ζωοτροφές προέρχονται από ορεινές περιοχές. Για τα μεταποιημένα προϊόντα, η παραγωγή θα πρέπει να πραγματοποιείται επίσης στις εν λόγω περιοχές.

 

Έκθεση: Επισήμανση των γεωργικών προϊόντων και των τροφίμων ορεινής γεωργίας

Μετάβαση στο περιεχόμενο