
Τον Οκτώβριο «Τα Ψηλά Βουνά» συμμετείχαν στο 13ο Ευρωπαϊκό Συνέδριο για τις Ορεινές Περιοχές, που διοργανώθηκε από το Euromontana, την κυβέρνηση της Καταλονίας και το CREAF. Η εκδήλωση βασίστηκε στο όραμα του 2050 για τις ορεινές περιοχές, το οποίο διατυπώθηκε κατά τη διάρκεια του προηγούμενου Ευρωπαϊκού Συνεδρίου που πραγματοποιήθηκε στην Καλαβρία το 2022, και επικεντρώθηκε στον τρόπο με τον οποίο οι ορεινές οικονομίες θα γίνουν πιο βιώσιμες, ανθεκτικές και ευημερούσες.
Στην ενότητα «Τι κάνει τις ορεινές κοινότητες να δραστηριοποιούνται;» ο Σωτήρης Τσουκαρέλης και ο Πάνος Λυμπερόπουλος, μέλη της Κοιν.Σ.Επ., παρουσίασαν το όραμα του οικοσυστήματος Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας Ηπείρου (Epirus Living Lab) και τις μέχρι τώρα δράσεις που έχουν πραγματοποιηθεί για τη δημιουργία ενός Δικτύου Ορεινών Εργαστηρίων, αξιοποιώντας εγκαταλελειμμένες δημόσιες υποδομές. Ο στόχος είναι η διαμόρφωση κοινοτήτων που ανταλλάσσουν γνώσεις και πόρους, με σκοπό την ανάπτυξη βιώσιμων εναλλακτικών λύσεων που ενισχύουν την προσωπική, επαγγελματική και κοινωνική εξέλιξη.
Ήδη από το 2018, με την ίδρυση του πρώτου ανοιχτού εργαστηρίου στο Καλέντζι Ιωαννίνων – το Τζουμέικερς –, η πρωτοβουλία έχει προσελκύσει επιστήμονες, ερευνητές, επαγγελματίες, βιοτέχνες, παραγωγούς, καλλιτέχνες και όσους επιδιώκουν τη μετεγκατάσταση σε ορεινές περιοχές. Η δράση του έχει αναζωογονήσει την τοπική κοινότητα, δημιουργώντας κατά καιρούς έντονη κοινωνική και οικονομική δραστηριότητα, ενώ συνεχίζει να αναπτύσσει μια σειρά από πρακτικές λύσεις, υπηρεσίες και υποδομές που μπορούν να ενισχύσουν και άλλες ορεινές και αγροτικές περιοχές. Σκοπός του δικτύου είναι να γεφυρώσει το τοπικό με το παγκόσμιο, δημιουργώντας ένα νέο αφήγημα για τη ζωή στις ορεινές κοινότητες.
Παράλληλα, παρουσιάστηκε η πρόταση των Ψηλών Βουνών για την ανάπτυξη Κέντρων Προσέλκυσης Πληθυσμού σε συνεργασία με Ορεινούς Δήμους, με στόχο τη στήριξη της επανακατοίκησης των ορεινών περιοχών. Τα Κέντρα αυτά θα λειτουργούν ως κόμβοι πληροφόρησης και διασύνδεσης, παρέχοντας πρακτική υποστήριξη σε όσους ενδιαφέρονται να εγκατασταθούν σε ένα ορεινό χωριό, διευκολύνοντας την προσαρμογή τους στο νέο περιβάλλον.
Μέχρι στιγμής, τα Ψηλά Βουνά έχουν ξεκινήσει τη δημιουργία ενός Δικτύου Πρεσβευτών σε ορεινά χωριά, συνδέοντας τους ντόπιους με όσους αναζητούν μια νέα ζωή στα βουνά. Οι Πρεσβευτές προσφέρουν καθοδήγηση για την προσαρμογή, διευκολύνοντας την ένταξη των νέων κατοίκων.
Τα Κέντρα Προσέλκυσης Πληθυσμού μπορούν να ενισχύσουν αυτήν την πρωτοβουλία, δημιουργώντας μια οργανωμένη βάση δεδομένων με διαθέσιμες κατοικίες, επαγγελματικές ευκαιρίες, τοπικές επιχειρήσεις και ανάγκες των κοινοτήτων. Μέσω αυτής της δομής, οι ενδιαφερόμενοι θα έχουν άμεση και αξιόπιστη πληροφόρηση, διευκολύνοντας τη μετάβασή τους και επιταχύνοντας τη διαδικασία επανεγκατάστασης.

Σχετικά με τα Ευρωπαϊκά Συνέδρια για τις Ορεινές Περιοχές
Τα Ευρωπαϊκά Συνέδρια για τις Ορεινές Περιοχές είναι σημαντικές εκδηλώσεις για τους φορείς που ασχολούνται με τα βουνά στην Ευρώπη. Το Euromontana διοργανώνει αυτή την εκδήλωση κάθε δύο χρόνια μαζί με έναν από τους οραγνισμούς – μέλη της, κάθε φορά σε διαφορετική ευρωπαϊκή ορεινή περιοχή. Τα Συνέδρια προσελκύουν συνήθως εκατοντάδες εμπειρογνώμονες και ενδιαφερόμενους από διάφορους τομείς σε όλη την Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένων εκπροσώπων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, εθνικών υπουργείων, τοπικών επιχειρήσεων, πανεπιστημίων και αναπτυξιακών οργανισμών.